BARÁTKOZZ!

Ha igazán jót akarsz magadnak...

 

Következő programunk:      Kirándulni hívunk! 

 

Holdvilág-árok és Lajos-forrás

2009. július 18. (szombat)

A gyülekező miatt hívj fel... 

Gyere egyedül vagy társasággal, gyerekkel vagy gyerek nélkül, autóval vagy gyalog a lényeg, hogy ott legyél! :o)        

A program:   
A túrát megtehetjük fentről le és vissza, mielőtt a lakmározásra kerülne sor. Ebben az esetben autóval felmegyünk a táborhelyhez. Akinek kedve van onnan indulva,  megyünk a Holdvilág-árokba, és visszamegyünk a többiekhez, akik addigra jól feltáplálták már  a tüzet... 

A program ingyenes!


                                                                              
     lajforr_vizeses.jpg     bogracs.jpg                                                                                                                              Az árok valójában egy patak medre, ami olvadáskor vagy esők idején levezeti a hegyről a vizet. Hidakon, falépcsőkön kanyarog az út, gyönyörű tájon követve, avagy keresztezve a patak útvonalát mintegy 2 km hosszan. Félúton járva a kiépített Domini forrás vize nyújt felüdülést. A szurdok végén található az ún. Remete-barlang. A barlang fölött csapadékosabb időjárás esetén csodálatos, mintegy 10 m magasságból alázúduló vízesés látványában gyönyörködhetünk, mellyel csak az a kép vetekedhet, melyet ugyanez a jelenség a legzordabb téli napok idején megfagyott állapotában nyújt. A vízesés mellett létra található, mely a piros kereszt, majd a piros négyzet jelzésen haladva Lajosforrásra vezet. Fontos tudni, hogy a jelzett turista út a vaslétra elkerülésével, kiépített lépcsősorokon jut fel az árok mindkét oldalán. Lajos-forrás alatt remek tűzrakóhelyek várnak minket,....  Sütünk virslit, hagymát, kolbászt,  mályvacukrot, vagy amit  hozol :o) Eszünk-iszunk együtt vagyunk.  

Lajos-forrás bemutatása:   
Az 587 m magas Bölcső-hegy oldalában számos forrás fakad. Közülük a legbővebb vízhozamú, legtisztább vizű pilisi forrás és a legismertebb is a Lajosforrás.
Szélesség (lat): N 47° 41,346' Hosszúság (lon): E 18° 59,109'
Magasság: 443 m
Település: Pilis-hegység
Megye: Pest


Holdvilág-árok bemutatása: 
A Holdvilág árok az 1999-es nyári árvizek után – az idős bükkös állományok ledőlése után - sokat vesztett ugyan vadregényességéből, de a szurdokvölgy varázsa így is megkapó szépségű.  

A Holdvilág-árok (vagy Holtvilág árok) jelentős történelmi emlékekkel bír, melyet régészeti feltárások is igazoltak. A legjelentősebb ez irányú kutatás Sashegyi Sándor (1900-1958) pomázi régész nevéhez köthető. Szerinte a völgyben több helyen emberi kezektől származó faragások, fejtések, gátépítések nyomai lelhetők fel, melyek arra utalnak, hogy ősi fémbányászat folyt a területen. Másutt hatalmas sziklák halomba rakva fedezhetők fel, melyek talán ősi sziklahalmos temetkezés maradványaira engednek következtetni. A feltárási munkák jelenleg is folyamatosak. Az itt fellelt régészeti emlékek megerősíteni látszanak azt a feltételezést, hogy már a honfoglalás kori ember is birtokba vette a völgy területét.

Menetrend:  http://elvira.mav-start.hu/elvira.dll/xslms/uf

 Aki gyalogosan érkezik, biztosan talál majd olyan autót ahová befér. Mellékeltem a vonat menetrendet, ha néhány barátunk azzal szeretne közlekedni.

Lajos-forráshoz érdemes vízgyűjtő edényekkel érkezni!

 Mentsd el a számomat: 20/802-8221. Bármilyen kérdésed van, keress!

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 44
Heti: 57
Havi: 601
Össz.: 228 035

Látogatottság növelés
Oldal: Kirándulás Holdvilág-árok 07.18/2009
BARÁTKOZZ! - © 2008 - 2024 - baratkozz.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »