BARÁTKOZZ!

Ha igazán jót akarsz magadnak...


Szép napos, meleg időt rendeltem Pünkösdre Király

Ne maradj otthon! Mozdulj ki és barátkozz!


...de mi az a Pünkösd?

Pünkösd neve a görög pentekosztész ’ötvenedik’ szóból származik, ugyanis ez az ünnep a húsvétot követő ötvenedik napon kezdődik. Pünkösd a húsvét függvényében mozgó ünnep, május 10-e és június 13-a között.

A magyar pünkösdi szokások a keresztény ünnephez kapcsolódnak ugyan, de több elemük a kereszténység előtti időkbe nyúlik vissza, mint az alábbi tiltó rendelkezések is bizonyítják, számos olyan szokás és hiedelem őrződött meg, melyek legfeljebb csak az elnevezésükben köthetők pünkösdhöz, például a csetneki zsinat határozata 1594-ben tiltotta a pünkösdi királyválasztást, táncot és játékokat. Az 1692-ből származó csíkkozmási tiltás így szólt: „Eleitől fogva régi időben is mindenkor tilalma volt a sátoros ünnepeken való táncolásnak, királynéasszony ültetésnek, mely pogányoktól maradott szokás ezután is tilalmas.” 1770-ben Tessedik Sámuel arról számolt be, hogy megszüntették a májusi fák bevitelét a templomba pünkösdkor, mert a gazdák legszebb gyümölcsfáikat láthatták ott kivagdosva. A tiltások jellegzetes pünkösdi szokásokra vonatkoznak: pünkösdi királyválasztás, pünkösdi királynéjárás, pünkösdi zöldágazás, májusfa, valamint pünkösdi mulatságok, táncok, játékok.

Most, hogy már "mindent" tudunk, de legalábbis van némi fogalmunk, lássuk mi minden vár Ránk!


Barangolás a Gellért Fürdő és Szálloda épületében

idegenvezetéssel


Program időpontok:
Június 11, Július 2, Július 23, Augusztus 13, Szeptember 3

Gyülekező 9.45-től a Gellért Szálloda előtti szökőkútnál.
Idegenvezetés: 10:00-11:30

A Gellért Fürdő és Szálloda városunk hazaiak és külföldiek által egyaránt kedvelt szecessziós ’ikonjai’. Azon túl, hogy az épület egy szecessziós építészeti műremek, a fürdő hullám medencéje és annak gépezete világszinten is egyedülálló, a szállodához pedig fennállása óta számtalan legenda, híres ember és izgalmas történet kötődik.
Az épületben és körülötte zajló séta alatt idegenvezetőink bemutatják a fürdő csarnokot, a legnépszerűbb beltéri medencét és kitekintünk a frissen felújított külső térre is. A szálloda halljába átsétálva az érdeklődők további építészeti, kulturális és korabeli ’boulevard’ titkokat tudhatnak meg, majd elkalandozunk a nagyközönség elöl alapvetően elzárt, csak nekünk feltáruló, a Gellért hegy oldalában húzódó folyosórendszeren egészen a ’Karfiol barlang’ csodálatos mészkőképződményeiig.

További információ: www.szecesszio.eu

Egyéni részvétel esetén regisztráció nem szükséges. Az 5 főnél nagyobb létszámú csoportoknak regisztráció: budapest@underguide.com  

Vigyor Anita ajánlása:  A program ingyenes! Én biztosan ott leszek :o)   Burdai körtúra

                                         (Szlovákia)

                 2011. 06. 11. (szombat)


Találkozó: 8.30-kor, régi kompkikötö, Párkány, * Szlovákia

Reggel 8.30-tól 9.00-ig kávézunk, fotózunk, bevárjuk túratársainkat, majd kocsikkal átmegyünk Garamkövesdre. Turista úton feljutunk a Burda hegységbe, több kilátópontról megcsodálhatjuk az esztergomi bazilikát, Mária-Valéria hidat, Garam és a Duna találkozását. Készítünk néhány csodálatos fotót, majd az erdön keresztül eljutunk Helembára / talán már egy-két gombát is láthatunk /. Hagyományos boros pincék mellett elhaladva betérünk egy üdítöre a Nimród vendéglöbe / jó sört csapolnak /, majd Kovácspatakon keresztül visszajutunk Garamkövesdre. Ha az idönk engedi, rövid városnézésre invitálak benneteket, amelyböl nem maradhat ki a Sobieski János lovasszobra, sétáló utca, veterán autók megtekintése, esetleg sztrapacska, török fagyi és természetesen a sör. Este 18.00 óráig ezt nyugodt tempóban megcsináljuk.

Túra hossza: kb. 20 km, Szintemelkedés: 300 m

Sancika  (alexander.bubus@gmail.com)

Vigyor Anita ajánlása:  Itt biztosan nem leszel egyedül! A túrára már most 16 jelentkező van!Gyógynövények a Csodaréten

(Csongrád megye)

2011. 06. 11. (szombat)Látnivalók: Úton-útfélen gyógynövényekbe botlik az ember, csak talán nem is tud róla. A túra során az érdeklődők megismerkedhetnek azokkal a növényfajokkal, amelyeknek hatóanyagait az ember ősidők óta ismeri és használja.

A túra hossza: 6 km, időtartam: kb. 4 óra

Találkozó helye: Ásotthalom szélén a Gárgyán erdő mellett található „Ásotthalom erdei pihenő” nevű buszmegállóban. Megközelíthető „Szeged- Ásotthalom” busszal, Szegedről a 9 óra 30-kor indul.

Túravezető: Németh Anikó Jelentkezés: Szűcs Anikó 30/257-75-41 szucs_aniko@citromail.hu

http://www.morahalom.hu/pages/varos_al.aspx?id=1589841       Zajnát-hegyek

                                   (Nagykovácsi)

              2011. 06. 12. (vasárnap)


Találkozó: 9 órakor a Moszkva téren - Metro pénztárak előtt – menet közben is lehet csatlakozni.

Autósoknak: Nagykovácsi – Nagykovácsi vagy Hűvösvölgy - Hűvösvölgy

Táv: 15 km (vagyis könnyű túra)

Költség: BKV bérlet + 2 db kiegészítő – vagy jegyek

A programról:

A 61-es villamossal elmegyünk Hűvösvölgybe – onnan pedig a 63-as busszal Nagykovácsiba.
Vágig megyünk a Nagy-szénáson, a Kutya-hegyen – majd elérünk a Zajnát-hegyek csodálatos hegyes-völgyes, fenyveses részére, ahol nagyon szép kilátásban lesz részünk – nem is egyszer.

Zajnát-hegyeket kevesen ismerik - egy néhány négyzetkilométer alapterületű helyet foglalnak csak el maguknak, és alig 300 méter magasak a csúcsaik - geológiai összetétele (dolomit) nagyon érdekes, mesterségesen teraszos megoldással állítják meg a zúzalékos talaj leomlását, a kép nagyon látványos - mindent fenyves borít, hegyoldalt, csúcsot és völgyet, lenyűgöző – majd meglátjátok magatok is :)

Ha teheted, tarts velem ezen a szép Pünkösdi vasárnapon, töltsük együtt az ünnep első napját – enni-inni való nem árt a tarisznyába – legyen bőséges – az érzékeny bőrűek ne hagyják otthon a naptejet :)

Felejthetetlen – és különleges (ínyenc) túrát ajánlok Pünkösdre – várlak szeretettel:

tigriske   (tigriske@gmail.com, 06308512195)

Vigyor Anita ajánlása:  Én ezt a túrát választottam. Voltam már velük máskor is túrázni. Szép helyekre. jó társasággal... Kell ennél több?Weblap látogatottság számláló:

Mai: 53
Tegnapi: 19
Heti: 53
Havi: 666
Össz.: 229 018

Látogatottság növelés
Oldal: Pünkösdi hétvége 11-13.júni./2011
BARÁTKOZZ! - © 2008 - 2024 - baratkozz.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »