BARÁTKOZZ!

Ha igazán jót akarsz magadnak...


Teljes holdfogyatkozás

Budapest,


2011. Június 15.

Forrás: NASA


Június 15-én látványos holdfogyatkozás figyelhető meg hazánkból. Sokat kellett várni az eseményre, de megérte, mert centrális fogyatkozás lesz, vagyis olyan, ami a földárnyék közepén halad át. Az árnyék az eddigi fogyatkozásokhoz képest sötétebb lesz, és a Hold végig alacsonyan lesz.

Kísérőnk, a Föld teljes árnyékába 20.22-kor kezd belépni, majd egész korongja 21.22-re sötétül el. Pontosabban ekkor ölt vörös árnyalatot, mivel a Föld légköre által megtört napfény egy része a Holdra vetül. A fehér napfényből a kék komponens a fényszóródás révén eltávozik - ezért vöröses árnyalatban mutatkozik ekkor a Hold. A teljes holdfogyatkozások során a legszebb látnivaló magának kísérőnknek ez a halvány vöröses derengése. A pontos szín a jelenség előrehaladta során, emellett fogyatkozásról fogyatkozásra is változik, miközben a Hold mellett az égen egyébként észrevehetetlen halványabb csillagok is feltűnnek. A fogyatkozás megfigyeléséhez elegendő saját szemünk, azonban ha van egy kisebb távcsövünk, az további érdekes árnyalatokat mutathat meg kísérőnkön. A Föld árnyékából 23.02-kor kezd kibukkanni a Hold, majd 0.02-re nyeri vissza teljes fényességét.

A Magyar Csillagászati Egyesület elmondása alapján nagyon szép látványban lesz részünk, már ha szerencsénk lesz, és a felhők nem takarják el a jelenséget. A Hold éppen az Ophiuchus (Kígyótartó) csillagkép legsűrűbb, tejúti részén jár majd, a Scorpius (Skorpió) és a Sagittarius (Nyilas) között. A Nap pedig csak 10 fokra lesz a horizont alatt a fogyatkozás közepén, így gyönyörű alkonyati, majd kékes hátterű képet lehet készíteni, csupán kis ügyesség szükséges hozzá.

Az ország keleti felében 19:35-kor, nyugaton pedig 18:45-kor lesz holdkelte. 20:22-kor lkezdi ellepni a Föld árnyéka a Holdat, majd ettől számítva 50 perc múlva éri el az árnyék közepét, vagyis ekkor lesz a legsötétebb részen. A teljes holdfogyatkozás 22:03-ig tart, majd 23:03-ra a részlegesnek is vége lesz.

A fogyatkozást jól lehet majd látni Afrika keleti feléből, a Közel-Keletről, Közép-Ázsiából, és Nyugat –Ausztriából is. Európa nagy részén a jelenség korai fázisai nem lesznek láthatók, de a teljeset már szinte az egész kontinensről jól lehet látni, kivéve Skócia és Skandinávia északi részéről. A fogyatkozás utolsó fázisait nem lehet látni Ázsia és Ausztrália keleti régióiból, valamint Új-Zélandról. A holdfogyatkozást egyáltalán nem lehet látni Észak-Amerikából.Kapcsolódó oldalak:

http://holdnaptar.com/index.php?pg=nap-_es_holdfogyatkozas_2011-ben

http://www.gothard.hu/astronomy/almanach/almanach.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Holdfogyatkoz%C3%A1s

http://saros139.csillagaszat.hu/eclipse/index.htm


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 29
Tegnapi: 19
Heti: 29
Havi: 642
Össz.: 228 994

Látogatottság növelés
Oldal: Teljes holdfogyatkozás júni.15./2011
BARÁTKOZZ! - © 2008 - 2024 - baratkozz.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »