BARÁTKOZZ!

Ha igazán jót akarsz magadnak...

***

Úgy tűnik az érdeklődés nem apadt, ezért szeptemberig a magyar nyelvű túrák mindegyike betelt.

Az angol nyelvű sétákon még van hely, a honlap angol nyelvű változatára kattintva tudsz rájuk regisztrálni.
itt

Szeretném figyelmedbe ajánlani a nem regisztráció köteles  "Szecessziós Kincsvadászatot" - erről itt találsz több információt.


***

Budapest a Szecessziós Város

Indegenvezető által kisért sétákra és egy önnálló kincsvadászatra invitállak. Jó szórakozást!

A programok ingyenesek.

Voltál sétálni? Van véleményed? Kommentelj!
Ha csináltál jó fotót és küldd el: a1naptar@gmail.com

Köszönöm :o)

Anita


A nagy érdeklődésre való tekintettel bevezették a létszámkorlátot és a regisztrációt a túrákon. Kérlek részvételi szándékod jelezd itt.


Következő séta:

Július 2. (szombat) - Gellért fűrdő és szálló

Július 9. (szombat) - Lipótvárosi séta

Július 16. (szombat) - Életstílus séta

Július 23. (szombat) - Gellért fűrdő és szálló

Július 30. (szombat) - Városliget környéke séta

Nézd meg a többi időpontot is!

--------------------------------------


Klasszikus Szecessziós Séták

Budapest máig látható városképének nagy része lényégében a 19. század harmadik harmadában, a 20. század elején épült fel. Ennek a hosszú, 1914-ig tartó békeidőszaknak is kiemelkedő építészeti stílusa volt a szecesszió. A stílusnak volt egy európai értelemben is kiemelkedő magyar mestere, Lechner Ödön (1845-1914), "magyar Gaudí". A becenév csak annyiban találó, hogy az ő művei is könnyen felismerhetők - a katalán mester műveihez egyáltalán nem hasonlíthatók.

A modern funkcionalizmus elveit öltöztette sajátos, dekoratív formavilágába, keleti, főleg indiai motívumok felhasználásával. Tanítványai egyszer megkérdezték, hogy egyik épületének (a Postatakaréknak) a tetejét miért tervezte olyan díszesre, amikor az utcáról nem is látni. Híres válasza ez volt: "A madarak látják..."

Járd be velünk a két legfontosabb szecessziós negyedet (Lipótváros és a Városliget környéke), és ismerd meg ezeknek a varázslatos házaknak a legendáit és tervezőik életét közelebbről!

A nagy érdeklődésre való tekintettel bevezettük a létszámkorlátot és a regisztrációt a túrákon. Kérlek részvételi szándékod jelezd itt.

Lipótvárosi séta időpontjai:

Június 18, Július 9
Gyülekező: Ferenciek tere, Pesti Ferences Templom bejárata előtt
Keresd a színes kendős vezetőt!
Séta időtartama: 10:00-12:00


Városliget környéke séta időpontjai:

Július 30, Augusztus 20, Szeptember 10
Gyülekező: Vörösmarty utca kisföldalatti megállója, Oktogon irányába, utcaszint
Keresd a színes kendős vezetőt!
Séta időtartama: 10:00-12:00


-----------------------------------------------------------


Szecessziós Életstílus Séták

A szecesszió 19. sz. végén 20. sz. elején született mozgalom, amely bármilyen műfaji formát is öltött, elvetette a korábbi merev akadémizmus művészetét és a historizmust. Az irányzat képző- és iparművészet területén alkotó művészeinek törekvése a nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika megteremtése volt. Ez a légies irányzat csodálatos értékeket adott egész Európának több műfajban is: sétánk alatt az építészeten túl kitekintünk a szecesszió élénk színeinek, intenzív érzelemvilágának és organikus formavilágának megjelenésére a festészetben, bútortervezésben, a belsőépítészetben, a cabaret és a burlesque világában - a hazai Thonet gyöngyszemektől a Tiffany műhelyeken át az Orfeum-ig.

Ismerd meg velünk a szimbolista költőink kávéházi életét, a századfordulós cabaret és burlesque varázsát és a szecesszió jelenlétét az egyéb művészeti ágakban!

A nagy érdeklődésre való tekintettel bevezettük a létszámkorlátot és a regisztrációt a túrákon. Kérlek részvételi szándékod jelezd itt.

A séták időpontjai:

 Június 25, Július 16, Augusztus 6, Augusztus 27, Szeptember 17
Gyülekező: Írók Boltja (Andrássy út 45.) előtt
Keresd a színes kendős vezetőt!
Séta időtartama: 10:00-12:00


-----------------------------------------------------------


Szecessziós Hullám - vezetett séta

A Gellért Fürdő és Szálloda városunk hazaiak és külföldiek által egyaránt kedvelt szecessziós "ikonjai". Azon túl, hogy az épület egy szecessziós építészeti műremek, a fürdő hullám medencéje és annak gépezete világszinten is egyedülálló, a szállodához pedig fennállása óta számtalan legenda, híres ember és izgalmas történet kötődik.

Az épületben és körülötte zajló séta alatt idegenvezetőink bemutatják a fürdő csarnokot, a legnépszerűbb beltéri medencét és kitekintünk a frissen felújított külső térre is. A szálloda halljába átsétálva az érdeklődők további építészeti, kulturális és korabeli "boulevard" titkokat tudhatnak meg, majd elkalandozunk a nagyközönség elöl alapvetően elzárt, csak nekünk feltáruló, a Gellért hegy oldalában húzódó folyosórendszeren egészen a "Aragonit barlang" csodálatos mészkőképződményeiig.

A nagy érdeklődésre való tekintettel bevezettük a létszámkorlátot és a regisztrációt a túrákon. Kérlek részvételi szándékod jelezd itt.

A séta időpontjai:

 Július 2, Július 23, Augusztus 13, Szeptember 3
Gyülekező 9.45-től a Gellért Szálloda előtti ivókútnál.
Keresd a színes kendős vezetőt!
Idegenvezetés: 10:00-11:30


----------------------------------------------------------


...és végül, de nem utolsó sorban a kincsvadászta! Ha már tudodo mi a szecesszió, és van kedved önnállóan felfedezni, hát rajta!


Városi geocache,

avagy szecessziós kincsvadászat

Töltsd le a térképünket és fedezd fel egyedül, párban vagy barátokkal a várost, miközben kincsekre is vadásztok!

10 darab kincses ládát szórtunk el a városban - mindegyiket egy ikonikus budapesti szecessziós épületben. A ládikóban egy vendégkönyv és egy kis meglepetés vár majd rátok. A geocache lényege ugyanis az, hogy az ember a ládákhoz egy apró emléktárggyal érkezik: a ládában talál egy az előző kincsvadász által otthagyott emléket, és kicseréli azt a saját maga által hozottra.

Fél éven át, június 11-től október végéig tart a kincsvadászat.

Térkép letöltése

Piknikezz a kincsvadászat közben!

Járd be bringával az utat! A budapestBikenál most 15% kedvezménnyel bérlehetsz bicajt!
Szecessziót a kertembe

A szecesszió, a tavasz és a piknik hangulata egyaránt virágrengeteget kíván. A szecesszió alapjellemzője a nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, a hangsúlyos, élénk színek alkalmazása, "organikus" jellegű formálás. A szecesszió virág motívumhoz kötöttségét mi sem igazolja jobban, minthogy Olaszországban a szecessziót mint stílust a stile floreale ("virágos stílus") néven ismerik.

Varázsolj szecessziós installációt a házad köré, vagy akár csak a teraszodra! Nézegesd meg a három féle kert-tervünket, válaszd kia kedvenced és a kitöltési útmutató segítségével könnyedén megépítheted te is.

1. kert - Letöltés
Az első mintakert egy teraszon kialakítható dézsakerthez ad ötletet. Az előkép szerinti formát követő növénykiültetés a szecesszió színvilágát idézi. A virágok a kompozícióba illeszkedő festett növényládában mutatnak a legszebben.
előkép: korabeli folyóirat grafika

2. kert - Letöltés
A második mintakert egy előkertet hivatott berendezni, ahol a meglévő gyalogosútra szimmetrikusan szervezett geometrikus formák láthatóak. A szecesszió színvilágát idéző növénykiültetést sötétszürke színű bazaltzúzalék parterre zárja, melyben elhelyezett nemesacél gömb dekoráció különlegessé teszi a kertet.
előkép: Róth Miksa-üvegablak

3. kert - Letöltés
A harmadik mintakert egy pihenőkert részlet kialakítása, melyben a mozgalmas vonalvezetésű virágsávok között átfutó gyepen lehet elsétálni a díszgyümölcsfák alá. A tervezett japán díszcseresznyék 'Kanzan' fajtájának fordított kúp alakú a koronája, melyek összeborulása a palota boltíveit idézi. Javasolt a motívumot egy épület teraszától vagy egy kerti út szegélyétől indítani.
előkép: Gresham palota belső tere

----------------------------------------------------------------------------------------------

Ezek mindegyike közvetített túra. Bővebb felvilágosítást a szervezőktől kérhetsz (és kérj!). Ha tetszik valamelyik program, mindenképen egyzetesd a találkozók helyszinét és időpontját.

AnitaWeblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 19
Heti: 12
Havi: 625
Össz.: 228 977

Látogatottság növelés
Oldal: Szecesszió Budapesten Idegenvezetéssel és kincsvadászattal: 2011.június - október
BARÁTKOZZ! - © 2008 - 2024 - baratkozz.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »